Klyde Warren Park – Dallas Downtown ve Uptown arasında köprü

Proje Açıklaması

Klyde Warren Park, Dallas şehir merkezinde, Downtown ve Uptown’ı ayıran sekiz şeritli Woodall Rodgers Otoyolu köprü olarak kullanılarak oluşturuldu. Park, şehrin kültürel merkezi olan Downtown ile daha çok konutların bulunduğu Uptown’ı birbirine bağlıyor. Park ile birlikte ekonomik getirinin yanında çevresel iyileştirmeler de yapıldı. Bunların arasında, yerli ağaçlar yoluyla CO2’nin tutulması, gölge ağaçları ve yapısal gölgelemeler ile sağlanan sıcaklık düşüşleri ve alt düzey rezervuarın yağmursuyu toplama yoluyla su tasarrufu sağlaması gibi çevresel gelişmeler bulunmaktadır. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş, parkın bakımını idare ediyor. Kamusal ve özel fonlarla inşa edilen parkta esnek, yaya odaklı tasarım, çocuk parkı, geniş çim alanlar, restoran, performans sahnesi, su oyunları, oyun alanları, köpek parkı ve botanik bahçesi bulunuyor. Gösteriler, atölyeler ve fitness dersleri parkta her gün yer alan ücretsiz etkinlikler arasında bulunuyor.

Projenin Hikayesi

Klyde Warren Park, Texas’taki en yoğun otoyollardan birinin üzerine inşa edildi. Uzun yıllar boyunca sekiz şeritli Woodall Rodgers Freeway, Dallas şehir merkezini, Kuzey’deki yoğun nüfuslu Uptown Mahallesi’nden ayırmıştı. Boşluğu kapatmak ve şehrin merkezinde yeni bir kalp yaratmak, bağlantıyı eski durumuna geldi ve şehri dönüştürdü. Klyde Warren Park, çevredeki müzeler ve işyerleri için ortak bir zemin görevi gören canlı, iyi programlanmış 5,2 dönümlük bir kent parkıdır. Açılışından bu yana park yılda bir milyondan fazla ziyaretçi ağırladı ve merkezi Dallas’ın en popüler halka açık alanı haline geldi.

Parkın çevresi yeni bir yaşam alanı oluşturmuş, dolayısıyla yakın çevresinde mülk ve kira gelirlerinde artış olmuş ve bu da ekonomiye büyük katkılar sağlamış. Kentin gelişimine katkıda bulunmuş. Park ile birlikte kentin kimliği değişerek daha yaşanabilir bir hal alarak göç almaya başlamış. Ekonomiye bunların da katkısı çok.

Park, gayrimenkul ve mülk değerlerini etkilemenin yanı sıra park işlemleri ve bakım tasarrufu da dahil olmak üzere birçok ekonomik avantaj sağladı. Yüksek verimli bir LED aydınlatma sistemi ve güneş panelleri içeren armatürler kullanarak park, geleneksel aydınlatma ile karşılaştırıldığında her yıl yaklaşık 94.000 kilovat elektrik tasarrufu sağlıyor.

Klyde Warren Park, alanın çevresini iyileştirmek ve sürdürülebilir uygulamaları artırmak için birçok özelliği içinde barındırıyor. Parkı mevcut bir otoyol üzerinde inşa etmek, yeni dikilen ağaçlar yoluyla yılda yaklaşık 8,5 ton CO2 emisyonu, 240 bin litre yağmur suyu akışını ve sıcaklık düşüşü (gölgeli alanlarda 20-45 derece) sağlıyor, hava kirliliği ve gürültüyü engelliyor. Park, bölgesel olarak uygun ağaçlar, çalılıklar ve süs bitkilerine ev sahipliği yapıyor. Bu da çevrenin ekolojik ihtiyaçlarıyla bağlantı kurarak türlerin yerleşimini teşvik eder ve karayolunun neden olduğu bölünmeyi kapatır.

Çimenler, bitki örtüleri ve çakıl yüzeyleri dahil olmak üzere Klyde Warren Park, tamamen kapsadığı % 100 geçirimsiz otoyol ile karşılaştırıldığında% 50’den fazla geçirgenlik gösterir. Su tasarrufuna gelince, temiz suyun sürdürülebilir bir kaynak olarak yönetildiği stratejiler ve faaliyetler yürürlüğe konmuştur. Bir alt düzey rezervuar, sulamanın iyileştirilmesi ve tekrar kullanılması için parkın su özelliklerinden toplanan 45 bin litre kadar gri suyu toplayabilir ve depolayabilir. Toprak ve üst zemin altyapısı arasında bir drenaj örtüsü de fazla su tutar, toprak nemi korumaya yardımcı olur.

Proje ile ilgili güzel ayrıntılardan biri de projenin yürütücüsü ve baş tasarımcıları peyzaj mimarlarıydı. Diğer meslek disiplinleri ve farklı uzmanlık alanlarından tasarımcılarla birlikte parkı tasarladılar ve ana hat peyzaj mimarları tarafındna ortaya kondu.

Yüklenici
OJB Landscape Architecture
Yapısal Kısımlar ve İnşaat Mühendisliği
Jacobs Engineering Group
Mimar
Thomas Phifer and Partners
Programlama
Bjerke Management Solutions
İşletme ve Yönetim
Biederman Redevelopment Ventures
Özel Yapısal Mühendislik
Endres Design Studios
Su Yapıları Danışmanı
Fluidity Design Consultants
Aydınlatma
Focus Lighting
Restoran İç Tasarım
The Johnson Studios
Döşeme Müteahhiti
Archer Western
Restaurant MEP
Schmidt & Stacy Consulting Engineers
LEED Müşaviri
WARE Architecture

Kaynak: ASLA

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir