Somalı kadınlar KAGİDER ile yarınlara…

Avrupa birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finanse ettiği programla, Somalı kadınlara psikolojik destek ve iş dünyasına hazırlığı da içeren mesleki eğitim verildi.

Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) ile proje paydaşları Galatasaray Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (GSÜSEM) ve Soma Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülen “Soma Kadınları Yarınları Aydınlatıyor” projesi 30 Ekim Pazartesi günü tamamlandı. Avrupa birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen program kapsamında Somalı kadınlara psikolojik destek, iş dünyasına hazırlık amaçlı ve mesleki eğitim verildi.

Yas süreciyle baş etmek…

Soma Kadınları Yarınları Aydınlatıyor” projesi, 13 Mayıs 2014 Soma maden kazasından sonra kazadan doğrudan ve dolaylı olarak etkilenen kadınları hedefleyerek oluşturuldu. Amaç ise, daha önce işgücü piyasasında yer almamış kadınların mesleki beceri elde etmelerini sağlamaktı. Bunun için farklı eğitimler aracılığıyla kamusal hizmetlere erişimleri konusunda bilgi ve farkındalıklarını arttırmak, sosyal güçlenme rehabilitasyon programı ile içinden geçtikleri yas süreciyle baş etmelerine destek vermekti.

Soma Kadınları Yarınları Aydınlatıyor” için önce ilçede bilgilendirme yapıldı. Soma maden kazasından etkilenen 301 hanedeki kadınlara kaymakamlık aracılığıyla ulaşılarak proje ve eğitimler hakkında bilgi veridi, eğitimlere davet edildi. Ayrıca Soma Halk Eğitim Merkezi’nin SMS sistemi üzerinden 250 kadına eğitim duyuruları ve proje bilgilendirmeleri gönderildi.

Süs bitkisi yetiştiriciliği eğitimi…

Proje kapsamında Soma’da yaşamakta olan; 50 işsiz ve mesleki becerisi olmayan kadın, makine dikişi ve süs bitkileri yetiştiriciliği konusunda eğitilerek işgücü piyasasına girmelerine katkı sağlandı. Başvurular içerisinde dezavantajlılık sıralaması yapılarak 22 yaş üstü ve en az ilkokul mezunu 50 kadın seçildi. Bu kadınların 20’si makine dikişi ve 30’u süs bitkisi konusunda mesleki eğitim aldı. Ayrıca kadınları iş hayatının değişik boyutlarına hazırlamak amacıyla başta girişimcilik olmak üzere 11 farklı temel yetkinlik eğitimi verildi. Proje süresince eğitimlere katılan Somalı kadınlar girişimcilik danışmanlığı hizmetlerinden de faydalandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir